Анна Котляр - Чемпіонка України 2021 з Комбінованої піраміди

В рівненському БК «Глобус» визначилась чемпіонка України з комбінованої піраміди, та добігла кінця кваліфікація чоловічого турніру.

Анна Котляр в черговий раз випередила всіх суперниць, здобувши три перемоги – 3:0 над Кристиною Шевченко, 4:1 над Яною Василовою та також 4:1 у фіналі над Марією Скочук. Шевченко та Василова розділили третє місце, Юлія Малахова стала п’ятою, а рівненчанка Вікторія Федозова – шостою. На жаль, в турнірі прийняли участь всього шість дівчат.

Чоловічий турнір порадував грандіозною кількістю учасників (про що можна було здогадатися вже тоді, коли на чемпіонат Рівненської області завітало відразу 70 гравців), але і тут є питання. З одного боку – 115 гравців, що є багаторічним рекордом, з іншого – майже повністю проігнорували турнір такі центри більярду України як Одеса, Дніпро, Харків, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв – лише два учасники на всіх. Величезну явку гравців забезпечили, насамперед, рівненчани – 40 учасників з Рівного та області, а також команди з Львівської, Волинської та Івано-Франківської областей.

Рівненські організатори на чолі з Миколою Скоропадом зробили все, щоб чемпіонат відбувся на звичному для цього міста високому рівні. Вдалося зробити так, щоб на всіх 17 столах були нові кулі – зараз навіть не хочеться думати про те, що було б, якщо б це питання, як і ряд інших, вчасно не підняли та оперативно не вирішили.

Два дні досить складної кваліфікації виявили вісімку найсильніших. Головними фаворитами ще до початку були Владислав Волик, Станислав Тимчий та Артем Матвійчук. Всі вони вийшли до фінальної частини, але якщо Волик та Тимчий – з величезним запасом, продемонструвавши яскраву гру (особливо це стосується лучанина), то Матвійчук – з величезними пригодами. Давно не гравший на чемпіонатах України Артем програв на початку другого дня Тимчию, вийшов до плей-оф через нижню сітку, після чого зіграв найдраматичнішу зустріч кваліфікації. Довга гра в останній кулі, серія невикористаних матчболів все ж таки принесла перемогу Матвійчуку над Іллею Непийпивом – 4:3. У львів’янина Юрія Фурманчука після цього «триллеру» виграв вже спокійно – 4:1.

Дуже яскраву гру демонструє Анатолій Менюк, який схоже вже почав підготовку до однієї з головних події року – домашнього Elit Profi Open. Особливо вразила перемога над Віталієм Свистом, яку Менюк добув за півгодини.

Як завжди, привертав уваг виступ Ігоря Литовченко. Ігор підігрів цей інтерес тим,  що в інтерв’ю місцевої телекомпанії чи то жартуючи, чи то всерйоз запевнив, що збирається дійти до фіналу. Гра «коуча» в черговий раз скоріше розчарувала (поразка від Ігора Гарасимчука, важка, в передостанній кулі контрової партії перемога над Олександром Савицьким), але кваліфікацію Ігор врешті-решт подолав.

Два фіналіста від Рівного – нагорода рівненчанам за високий рівень проведення турніру. Анатолій Анісімов та Захар Вознюк – саме за них у понеділок будуть вболівати місцеві прихильники більярду.

І, нарешті, вихід в фінальну частину чернівчанина Вадима Гуцула – персональне досягнення Миколи Скоропада, котрий вже в ніч перед турніром зумів зробити всій чернівецькій команді необхідні медичні документи.

І вже о 9:30 ранку понеділка відбудеться жеребкування, яке визначить пари 1/8 фіналу. До переможців кваліфікації додається вісімка найсильніших за рейтингом ФСБУ: Андрій Клестов, Олександр Лапшин, Богдан Рибалко, Нікіта Гоменюк, Микола Зайченко, Андрій Родіонов, Дмитро Гуменюк, Михайло Ларков.